divendres, 19 de maig del 2017

La casa i la font dels Moritz a Rubí

Aquest cap de setmana es celebra la Fira de la Cervesa artesana i el Formatge a la rambla del ferrocarril de la nostra ciutat.  Per altra banda, la font de Can Moritz, descoberta fa uns dos anys, rebrà una forta empemta de l'administració local i del projecte europeu BlueHealth per tal de poder recuperar-la.

Aquests dos fets ens fan recordar que l'alsacià Louis Moritz, afincat a Barcelona des del 1851 i mort el 1920, va crear una fàbrica de cervesa a la ciutat comtal, la Moritz, que va tenir al seu dia un notable èxit. Els hereus del senyor Moritz crearen l'empresa Fábrica de Cervezas Moritz, SA, que es mantingué força activa fins que els anys 60 es va fundar Cervezas Barcelona, SA, que plegà el 1978. El 2004, els descendents d'en Moritz, van rellançar la casa i resorgí un altre cop aquesta cervesa de casa nostra.

La casa des del carrer de les Piscines, a Castellnou. Foto J. Vilalta

Louis Moritz va comprar als afores de Rubí la finca on s'ubicava la desapareguda masia de Can Matarí, amb la intenció de fer-hi una casa d'estiueig. Però varen ser els seus hereus  qui finalment, el 1920 (el mateix any de la mort de Louis) feren edificar aquesta bonica residència modernista, de la qual no se sap l'arquitecte. Els anys 50 la família Moritz van vendre la finca a Construcciones Junyent, que varen reparcel·lar els terrenys i, d'aquesta manera va néixer la urbanització de Castellnou.

Can Mortitz en una foto de mitjan segle passat. Foto Marroyo/ANC

La casa consta de planta baixa i dos pisos amb una torre mirador, a la qual hom pot accedir-hi per una escala de cargol. Té una estructura de murs de càrrega i presenta voltes de maó i cel ras. La coberta és a quatre aigües, amb bigues de fusta que sostenen un entramat de teules àrabs. Hi podem observar també un carener de peces vidrades. L’acabat dels exteriors és arrebossat i pintat de motius vegetals de color verd. Les finestres són de fusteria de taller. A l’interior, les parets estan enguixades i tenen pintures de caire modernista. A l’entrada de la casa hi ha una marquesina. L’edifici també posseeix un celler: no podia mancar-hi en un habitatge d’un fabricant de cerveses!

Detall de la casa. Foto Rubí d'Arrel

El 2015, uns veïns de la urbanització avisaren a l'entitat Rubí d'Arrel del descobriment de la bonica font modernista, construïda el 1922, que, després de ser netejada per efectius d'aquesta entitat i de Caçadors de Trastets, sembla ser que tornarà a revifar un cop arribin les ajudes promeses per l'Ajuntament de Rubí i el projecte BlueHealth. Segons llegim a la publicació L'Esquitx, editada per Rubí d'Arrel, la font va quedar fora de la parcel·la on s'ubicava la casa, que va ser venuda a una família d'industrials de Sabadell. Per tant, casa i font, des dels anys 60, varen seguir destins completament diferents. 

Neteja de la font de Can Moritz. Foto Rubí d'Arrel

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada