dijous, 16 de febrer del 2017

Joan Bosch, el primer director de les Escoles Ribas

Demà divendres el nostre soci i company Pere Bel pronunciarà una conferència a l'Auditori Vallhonrat sobre els primers directors que van tenir les Escoles Ribas. Si bé ja han acabat tots els actes del centenari i s'ha publicat el nostre Butlletí dedicat a aquesta institució, no està de més que Pere Bel ens faci un recordatori d'allò que va significar per a la història de l'educació a Rubí l'obra d'aquestes dues persones.


Nosaltres oferirem en aquesta entrada una petita semblança de Joan Bosch i Cusí, el primer director de les Ribas. Per a més informació, sempre podeu consultar el nostre Butlletí núm. 67, on ressenyem amb més detall tot el seu pensament educatiu i com va aconseguir fer d'aquell palau de la cultura una institució de gran prestigi i no només a la nostra població.

Joan Bosch. El Gra/Marroyo

En Bosch va néixer el 1866 a Espolla (l'Alt Empordà) i va venir a Rubí el 1916, acompanyat de la seva muller Serafina Pujolar, que també exerciria com a professora de les Ribas. Joan Bosch va estudiar magisteri a la Normal de Girona i completà els estudis a Barcelona. Abans d'arribar a la direcció de les escoles de Rubí, havia fet ja de mestre a diverses localitats com Llançà, Tortellà o Berga.  El 1912 era president de la Federació de Mestres Nacionals de Catalunya.

Va escriure el llibre de memòries Quince años de las Escuelas Ribas, on explica tot el seu pensament educatiu i com el va implementar durant el seu pas pels "col·legis nous", com així anomenaven les persones de Rubí a les Escoles.També fou autor de moltes obres de temàtica escolar, com Historia de España, de 1904, i d'abundosos articles sobre pedagogia en revistes especialitzades.


Va dimitir el 1931 del seu càrrec a les Escoles Ribes, per desavinences amb la Fundació que en tenia cura. Moriria el 1939 a la ciutat comtal.

Com hem dit, al seu llibre de memòries ens exposa les seves idees educatives. Els coneixements, per Bosch, s'havien d'adquirir pel diàleg que pone en tensión las energías todas del espíritu. Estava en total desacord amb el sistema de premis i càstigs. Va implantar un altre que es basava en els estímuls i les correccions. D'aquesta manera es donaven recompenses als alumnes més aplicats consistents en llibres o material escolar. 

Llibre escrit per Joan Bosch

Joan Bosch forma part del que s'anomena "patrimoni humà" de Rubí, malgrat no haver nascut a la nostra població. Com tantes altres persones, rubinenques d'adopció, que han contribuït a fer de Rubí una col·lectivitat humana millor. 

1 comentari:

  1. La pàgina web oficial de Joan Bosch és:
    www.joanboschcusi.info
    Gràcies

    ResponElimina