dissabte, 17 de desembre del 2016

Re-trobant Salvador Arís

A propòsit del nou Butlletí dedicat a al història de les Escoles Ribas, hem de dir que un dels seus alumnes destacats fou el pintor Salvador Arís, al qual s'homenatja en una exposició de l'Escola d'Art i Disseny de l'Ajuntament de Rubí que podreu visitar fins al 20 de gener. Els beneficis de la venda dels quadres es donaran a Càritas.

Exposició "Re-trobant Salvador Arís"

Salvador Arís, que també fou col·laborador del Museu de Rubí, i per aixó també té el dret de ser recordat per la nostra entitat, va néixer a Rubí el 1919. Com hem dit, va cursar els primers estudis a les Ribas, per passar després a l'Escola Industrial de Terrassa i posteriorment a l'Escola de Belles Arts de Barcelona.

Va ser cridat a files formant part de la "quinta del biberó", tal com relatava el seu fill Jordi a la inauguració de la mostra "Re-trobant Salvador Arís". Després va fer el servei militar a Sant Sebastià,  on entre 1940 i 1942 va estudiar a la seva Escola d'Arts i Oficis.


La seva pintura es basava en paisatges de Catalunya i de Rubí, però també  hi podem trobat excel·lents "bodegons". Era un enamorat del poble de Mura, on anava sovint amb el seu cavallet i estris a pintar tots els seus racons. També les masies del nostre terme eren protagonistes en moltes de les seves obres. La seva tècnica era l'oli i pintava amb colors vius i del natural.


Com ja hem esmentat, va col·laborar amb el Museu de Rubí, al qual va donar dues obres seves: un quadre de la masia de Can Ramoneda i un altre de la plaça d'Anselm Clavé. També era actiu pessebrista i va ajudar molt a l'Esbart Dansaire de Rubí pel que fa al disseny d'estampats per a vestits.

Plaça d'Anselm Clavé.

Can Ramoneda

Va exposar moltes vegades a Rubí, des de 1937 i sobre tot als anys 50 i 60, especialment als locals de l'Escola Municipal d'Art. Però també es van poder contemplar les seves obres a ciutats com Terrassa, Sabadell o Barcelona

Va rebre nombrosos premis, entre ells una medalla a l'Exposició Nacional d'Art "Educación y Descanso", els anys 1945 i 1946, i el 2n premi dels III Jocs Florals de Rubí, el 1957.

Va morir a Terrassa el 1996.

1 comentari: