diumenge, 25 de desembre del 2016

La gran nevada del Nadal del 62

El 25 de desembre de 1962, el mateix any de la tragèdia de la rierada, Rubí i tot el Vallès van patir una nevada excepcional, com mai s'havia vist per aquestes contrades.

Ja el dia abans començà a plovisquejar i després, al vespre, a caure els flocs de neu de manera persistent, de tal manera que cap a les 3 de la matinada del dia de Nadal la neu ja tenia un gruix de 30 cm. I el mateix dia 25 continuà nevant fins que a la nit arribà a uns 80 cm! Les temperatures estaven entre els 7 i els 4º sota zero.

La plaça del Dr. Guardiet, nevada. Foto Jaume Pallarols

Rubí va quedar incomunicat, sense llum ni aigua. Tots els espectacles nadalencs foren suspesos, ja que quasi ningú no podia sortir de casa. El fet positiu és que, en ser Nadal, les famílies estaven ben proveïdes d'aliments. No obstant, al llarg dels dies posteriors hi sovintejaren accidents de persones que queien a causa de les relliscades provocades per la neu.

La nevada al carrer de Sant Gaietà
L'alcalde Murillo va utilitzar la maquinària que en aquells moments es trobava a la riera per poder construir els ponts i murs a fi d'evitar noves inundacions al futur, per poder apartar la neu dels carrers. Les excavadores abocaven la massa de neu cap a la riera. A més, la mateixa nit les principals avaries elèctriques van ser reparades per personal de les Forces Elèctriques de Catalunya.

Can Cabanyes, nevat. Foto Parramon
A poc a poc, mercés als bombers i a la brigada municipal, es van anar restablint les comunicacions per carretera amb les poblacions veïnes: les Fonts i Sant Cugat del Vallès. D'aquesta manera pogueren arribar queviures a les famílies de Rubí. Per altra banda, un tren Brill 18 amb pales postisses es va encarregar d'extreure la neu de les vies.

El 31 de desembre es va restablir completament la llum i l'aigua a la nostra vila.

Molta gent de Rubí encara recorda aquell Nadal "passat per neu" i els problemes que ocasionà.

2 comentaris: