dilluns, 14 de desembre del 2015

 Protegim el nostre entorn natural

 Aquesta vegada parlarem d'un gran tresor que té la nostra ciutat: el seu entorn natural.

Quant al seu relleu, la part nord del terme de Rubí, la més muntanyenca, es troba inclosa a la Serralada Transversal del Vallès, en què el seu punt més alt és el turó de l'Empalme, a 389 m sobre el nivell del mar. També forma part d'aquesta serralada la Serra de Galliners, que ocupa una part del nord-est del terme de Rubí (Penjallops-el Pinar). La part occidental del terme, ocupada per diversos terrenys de cultiu separats per torrents, està limitada per la serra de Ca n'Oleguera, la de Can Carreras i la de Can Balasc.

La Serra de Galliners des de Rubí. Al fons, la Mola.

Tot el territori de Rubí està vertebrat per la riera, la qual rep les aportacions d'una sèrie de torrents, que només porten aigua en períodes plujosos, per cert, ben escassos. Quant a hidrografia també hem de destacar la bassa dels Alous, d'origen artificial, però que compta amb un ric ecosistema.

La bassa dels Alous

El més important de la població quant a biodiversitat és que està inclosa dins el corredor biològic que travessa el Vallès des de Collserola al sud, fins al parc de Sant Llorenç del Munt i la serra de l'Obac, al nord.

La riera, a l'alçada de la Cova Solera.

Es conformen d'aquesta manera tot un seguit d'ecosistemes fruit d'aquesta diversitat natural (la riera, els torrents, els boscos, els camps de cultiu, algun penyassegat...). Els animals i plantes s'adapten a cadascun d'aquests ambients i així tenim rouredes, boscos de ribera, pinedes, avellaners.... tots amb la seva flora i fauna corresponent.

El bosc de ca n'Oriol

I a més d'aquesta riquesa, el poble compta amb una gran varietat de parcs i zones verdes. Un exemple és el gran parc de ca n'Oriol, amb els seus camps de cultiu i camins que són aprofitats per activitats com córrer o passejar les nostres mascotes.

Una vista del parc de Ca n'Oriol.

És un deure moral (però també necessari perquè ens va la vida) protegir aquesta diversitat natural, així com la nostra fauna i la nostra flora. Formen part del nostre patrimoni i no podem viure sense ells. Així de clar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada