dimarts, 13 d’octubre del 2015

Una passejada pel Rubí industrial

El passat dissabte a Rubí es van celebrar les Jornades Europees de Patrimoni, que se celebren en tota Europa sota els auspicis del Consell d'Europa i pretenen la posada en coneixement dels petits tresors que conformen la identitat de cada població.

A Rubí s'ha organitzat, per participar en aquest event internacional que ha tingut lloc en moltíssims municipis de casa nostra, una passejada pel Rubí industrial. Han estat el Grup de Col·laboradors del Museu, el Centre d'Estudis i el Museu Municipal Castell les entitats que han fet possible que el dia 10 d'octubre una seixantena de persones gaudissin de part del nostre ric llegat en forma d'antigues fàbriques ara reconvertides però que formen part ineludible del paisatge urbà de Rubí.

Jordi Vilalta explica la fàbrica Pich Aguilera.

El guia de la passejada fou en Jordi Vilalta, el qual va explicar als assistents la història d'aquests testimonis del passat fabril de la ciutat. En primer lloc, la Supersond, una fàbrica de televisors que va pelgar als anys 70; es va passar després al complex del Vapor Nou, que domina una part del skyline de l'altra part de la riera, amb la seva xemeneia i les seves naus; la següent parada fou el lloc on s'ubicava una fàbrica ara desapareguda, "els Timbres" o AEG Contadores i AEG Telefunken, cremada per un aparatós incendi el 1971; seguidament es va exposar als participants la història de Pich Aguilera, on es fabricaven teixits de seda, i s'acabà a les naus de l'Escardívol, l'antigua "pelleria" i avui en dia un complex cultural propietat de l'Ajuntament. Un conjunt de fotografies que mostraven l'aspecte d'aquests edificis quan estaven en el seu esplendor acompanyava les explicacions d'en Jordi.

Davant les naus de l'Escardívol

L'activitat va tenir com a colofó un petit concert a la seu de l'Escola Municipal de Música, on es va poder sentit unes peces de flauta travessera i piano, i una suite de Bach de violoncel. Un aperitiu regat amb cava va tancar un matí ple de cultura on els assistents a la passejada van poder aprendre una mica més sobre la història de la població amb més percentatge de treballadors al sector industrial de l'estat espanyol: Rubí.

El concert final a l'Escola de Música

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada