dimarts, 25 d’agost del 2015

La col·lecció Roura

Als magatzems del Museu de Rubí reposa un conjunt de peces arqueològiques que tenen com a denominador comú el formar part de la col·lecció Roura.

Qui va ser Joan Roura? Aquest mestre d'obres rubinenc va néixer el 1882, i ja de jove va marxar a l'Argentina on es va especialitzar en la construcció de ciment armat. Després va tornar a Rubí on es va dedicar al seu ofici; entre les seves realitzacions cal destacar la construcció del local de la Joventut Nacionalista (actual Casal Popular) i la restauració de l'església de Sant Pere, el 1927.



La gran afició de la seva vida era l'arqueologia, a causa de les troballes que havia fet mentre treballava en la instal·lació de la via dels ferrocarrils al seu pas per Rubí, el 1918. La construcció de la via va provocar el tall del turó de Can Fatjó pel seu bell mig i aixó va fer que afloressin restes d'època ibèrica i romana. D'aquesta manera, Roura va començar a col·leccionar peces tant procedents de Can Fatjó, com d'altres llocs de l'estat espanyol (que potser adquiria en mercats a Barcelona). També possseïa diverses reproduccions, especialment d'objectes ibèrics,

Nansa de llàntia romana en forma d'esfinx,
 de la col·lecció Roura. Foto Pep Adelantado


També col·laborar amb arqueòlegs catalans de l'època, com Joan Colominas, al qual ajudà en les seves intervencions arqueològiques a Can Fatjó i el seu entorn.

Llàntia grega de la col·lecció Roura
Foto Pep Adelantado


Va participar activament en la creació del Museu de Rubí, el 1924, i el 1925 va descobir el forn iberoromà, a l'actual carrer de la Font de la Via,

El forn iberoromà de Can Fatjó, amb el fill del Joan,
en Pere Roura. Foto arxiu GCMR-CER


Actualment, tota la col·lecció de Roura està als magatzems del Museu de Rubí, Es tracta de ceràmica romana, vidre antic, amulets fàl·lics de bronze, exvots ibèrics d'Andalusia, anells, fíbules, ceràmica grega.... Malauradament per nosaltres no tenen valor històric, ja que no s'indicava la seva procedència (tret d'alguns objectes del Baix Aragó), però sí són una mostra de com rubinencs de principis del segle passat varen contribuir amb el seu esforç a recopilar restes del nostre passat. També és un exemple del col·leccionisme, tan arrelat a casa nostra, i que moltes vegades ha contribuït a la salvació de restes interessants de l'antigor.

Fusaioles ibèriques de la col·lecció Roura.
Foto Pep Adelantado


Podeu veure una selecció de peces de la col·lecció Roura publicades als Butlletins 59 i 61 del GCMR, per Jordi Font.


3 comentaris:

  1. Jo crec que si no van indicar la seva procedència, excepte els del Baix Aragó, vol dir que tots serien de Rubí...

    ResponElimina
  2. Alguns eren de l'Alta Andalusia, com els exvots ibèrics que hi ha.

    ResponElimina
  3. Alguns eren de l'Alta Andalusia, com els exvots ibèrics que hi ha.

    ResponElimina