dimarts, 9 de juny del 2015

El primer conservador del Museu de Rubi

Pocs anys després de fundar-se el Museu de Rubí, el 1924, es va crar un patronat per tal de gestionar els fons museístics. Era el 1930. Aquesta institució, presidida pel Dr. Josep Guardiet, rector de la parròquia de Sant Pere de Rubí, comptava amb diverses personalitats vinculades a la cultura local.

Josep Serra i Rosselló fou el primer conservador del Museu, fins al 1969, data de la seva mort. En Josep Serra va néixer a Rubí el 1899. Des de molt jove va estar vincular a la parròquia i al Casal Popular.


Josep Serra. Fons Marroyo

Quan es va obrir el Museu, s'encarregava de les exposicions temporals anuals i feia de guia els matins dels diumenges, quan s'obria al públic (eren uns altres temps). Ja des del seu càrrec de conservador, com hem dit, des de 1930, es va dedicar a recopilar dades disperses sobre història de Rub (conservem totes aquestes notes) i publicà escrits sobre aquesta temàtica al setmanari catòlic rubinenc "Endavant". També va catalogar les troballes arqueològiques i numismàtiques, i recuperar objectes i documents antics. I cal dir que, als inicis de la nostra incivil guerra, gràcies a les seves negociacions amb el Consell Municipal de Rubí, moltes peces d'art religiós van ser rescatades de les flames del 1936,

Després del conflicte, va tornar a les seves ocupacions. Seguí sent el conservador del Museu, que va ser reobert el 1956 en un altre emplaçament (abans s'ubicava a l'actual edifici de les Escoles Montserrat), situat a l'antiga fonda de Cal Sabaterer (on fins el 1988 hi havia la Biblioteca i el Museu), ara desaparegut.


Edifici on es trobava el Museu, poc abans de ser enderrocat
Foto Fons Marroyo

A més de la seva tasca dins el Museu de Rubí, cal destacar que ordenà l'Arciu Parroquial i l'Arxiu Municipal de Barcelona, i fou autor de molts articles en publiccions de Rubí, així com de llibres com "Ermites del Vallès" o "Cronologia dels veguers de Barcelona". També impartí moltes xerrades sobre matèria religiosa des de la perspectiva històrica (era un fervent catòlic).


Obra de Josep Serra sobre les ermites del
Vallès. Font: www.todocoleccion,net

En Josep Serra i Rosselló va deixar enrera una meritòria tasca digna d'exemple. Un carrer de Rubí està dedicat al primer conservador del Museu de Rubí, S'ho mereix.




1 comentari: