dimecres, 12 de novembre del 2014

Per què un Museu de la Història i la Vida de la Ciutat?

Per què un "Museu de la Història i la Vida de la ciutat"? Què es pretèn amb aquest projecte?

Un dels problemes més importants amb el que s'enfronta la cultura actual de la ciutat és la poca col·laboració i coordinació entre Ajuntament i entitats pel que fa a les activitats relatives a la recerca i divulgació de la història de Rubí.

Mentre l'Ajuntament fa la seva política pròpia, amb la Regiduria d'Identitat, amb lloables iniciatives (com és el cas dels plafons informatius als elements patrimonials de Rubí, entre d'altres), les entitats vinculades a aquest ventall de la cultura també fan la seva actuació, que de vegades rep el recolzament de la casa gran, i de vegades no.

Potser hi ha al fons simpaties o antipaties personals... afanys de protagonisme d'uns o altres.... No ho sabem. És inextricable la ment humana. Però cal buscar-ne solucions.

El projecte "Museu de la Història i la Vida de la Ciutat" (MHCV) proposa una integració i col·laboració entre els tres museus que existeixen a Rubí: el Museu de Rubí de tota la vida (ara tancat al públic des de fa més de 30 anys), el Museu Etnogràfic Vallhonrat (actiu) i el Museu Municipal Castell (de l'Ajuntament, com ja diu el nom). La integració de les tres entitats es plasmaria en la creació d'aquest MHVC, que estaria format en el seu fons amb materials i continguts aportats pels tres museus esmentats. D'aquesta manera, els visitants del MHVC es veurien motivats a visitar i participar en les activitats que els altres museus rubinencs organitzen.



Aixó entre moltes altres coses.

Per exemple, es tractaria d'evitar una municipalització dels fons museístics que són propietat de la Fundació Museu-Biblioteca de Rubí (que per cert, ja té un grup Facebook), i contribuïria a crear un ens en el qual Ajuntament i Fundació, en parts iguals, regirien i coordinarien les diverses activitats en relació al patrimoni local.

El fet és que, actualment, com hem dit abans, les entitats culturals se senten una mica excloses de l'acció cultural de l'Ajuntament. La creació del MHVC, que es constituiria com a un ens jurídic autònom amb participació municipal i privada (entitats), podria posar la primera pedra d'una conciliació duradera que repercutiria en el bé de tothom.

Esperem que l'Ajuntament en prengui nota.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada