dimecres, 27 d’agost del 2014

La col·lecció de monedes del Museu de Rubí

El Museu de Rubí comptava amb una bona col·lecció de monedes antigues i medievals.

Aquesta es va formar a conseqüència de la creació d'aquesta institució el 1924. Hi ha una primera publicació de la llista de peces que la constituïa al setmanari local "Endavant", del 29 de juny de 1927. Cal dir que eren molt poques les localitats que disposessin, no tan sols d'un museu local, sinó d'una col·lecció de monedes tan interessant com la nostra.

No obstant,  el 1939, en arribar les tropes franquistes a la nostra població, la col·lecció fou robada aprofitant el caos d'aquells dies. Actuaren amb tanta precipitació que els monedes, embolicades en un paper de diari, foren extraviades en part, ja que moltes caigueren al terra i a les escales de la masia de ca n'Oriol, on eren guardades les peces del Museu de manera provisional.

Denari ibèric de Kesse (Tarragona)

Durant la postguerra es va formar una altra col·lecció, molt més petita, i no tan important com la primera, de manera que l'actual està formada per les antigues monedes d'abans de la guerra juntament amb les donades al museu amb posterioritat.

La referència més important d'aquesta antiga col·lecció està als apunts de l'historiador local Josep Serra. Les monedes procedien de llocs arqueològics de Rubí o bé eren fruit de donacions de rubinencs.

Dracma d'Empúries.

Cal destacar-ne diverses monedes ibèriques i romanes (denaris, asos, sextercis, dupondis...) que abracen des del s. II aC fins als finals de l'imperi, al s. V dC., més algunes, molt poques d'època medieval.

A la col·lecció actual del Museu també tobem moltes peces dels segles XIX i XX procedents de diversos països del món.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada