dimarts, 8 de juliol del 2014

"Celler cooperatiu. Esperit de Rubí"

El passat dia 13 de juny la Regidoria de Promoció de la Cultura i la productora Cresta Visuals van presentar aquest documental a l'auditori de la Biblioteca Mestre Martí Tauler, justament el mateix dia que nosaltres presentàvem el Butlletí dedicat a la fi de la Guerra civil.

I es va estrenar el 27 de juny, ja dins els actes de la Festa Major, al Celler cooperatiu mateix, el nou equipament cultural. Durant les nits de la Festa Gran, doncs, tothom va poder admirar la destresa de Blai Farran (que ja ens va delectar amb el seu DVD sobre la rierada) en relatar de manera visual la història d'aquest edifici tan volgut per rubinencs i rubinenques.

En la filmació apareixen persones vinculades a la història del celler, que són entrevistades, així com l'aportació de l'historiador local Ramon Batalla.

Recordem que es tracta d'un edifici dissenyat pel gran Cèsar Martinell, que sembrà la Catalunya central i meridional d'aquestes anomenades "catedrals del vi", úniques al món mediterrani per la seva bellesa. El de Rubí es va construir entre 1919 i 1921 i fou producte de l'esforç dels propietaris de vinyes locals a fi de constituir una cooperativa.



L'Ajuntament de Rubí ha tingut la intenció amb aquest documental de recuperar les nostres arrels, així com la identitat de la població on vivim, a través aquesta vegada de mostrar la història del celler.

Té la intenció, a més, de passar el DVD al material didàctic del Museu Municipal Castell.

Fins aquí tot és molt correcte. És una iniciativa que compta amb la col·laboració de l'Ajuntament. Però, des de fa un temps, estem veient com s'organitzen activitats per part de diversos col·lectius i particulars, recolzats per la casa gran, però en els quals hi té un paper predominant el paraigües de l'administració pública.

Hem de recordar a l'Ajuntament de Rubí que des de 1980 existeix una entitat que sempre s'ha preocupat per la divulgació i l'estudi del patrimoni històric de Rubí, i que des de fa pocs anys, s'ha revitalitzat el Centre d'Estudis Rubinencs, que havia nascut el 1988 i s'havia aletargat després d'uns pocs anys d'activitat.

Creiem que caldria unificar tots els esforços que es fan per part de diversos particulars en un gran Centre d'Estudis (el Grup tindria com a missió lluitar en pro de la reobertura del Museu de Rubí, tancat des de fa 33 anys), que, amb la col·laboració de l'Ajuntament, podria organitzar i implementar els diversos projectes de patrimoni que necessita la ciutat. Actualment, rebem una subvenció per un dels dos Butlletins que editem anualment, però creiem que Rubí mereix que hagi una més estreta unió entre administració local i CER per poder planificar i fer tota una política coordinada de difusió del patrimoni.

Només cal veure com el 13 de juny hi havia la presentació del nostre Butlletì, finançat completament per l'administració local, i a la vegada, la del DVD del celler. Dues activitats al mateix temps. Si us plau, una mica més de coordinació!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada