dimecres, 16 de juliol del 2014

90 aniversari d'un museu tancat des de fa més de 30 anys

Aquest any celebrem el 90 aniversari del Museu de Rubí. Però no tenim raons per estar contents, perquè el 1982 les sales d'exposició d'aquesta institució, fundada pel Dr. Guardiet el 1924, van ser tancades al públic fins al moment actual. I el 1988 l'edifici fou finalment enderrocat per deixar lloc a una plaça.

El 1955 l'antiga fonda de cal Sabateret fou adequada a "complex cultural" per ordre de l'Ajuntament de Rubí. S'hi allotjaria la biblioteca municipal, una sala d'exposicions i el Museu de Rubí. Aquest seria inaugurat a la Festa Major del 1956.


El 1980 va nèixer, de la mà de Francesc Margenat i algun dels vocals del patronat del Museu de Rubí, el Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí. Aquesta entitat va dinamitzar els fons museístics i aviat va editar un Butlletí que encara avui en dia es manté com una de les més prestigioses publicacions de la ciutat. En Francesc obria el Museu diumenges al migdia i oferia als visitants una explicació amena de les col·leccions que s'hi mostraven, tot de manera voluntària.

Fins que un fatídic octubre de 1982, arran d'uns aiguats, el Museu, com hem dit, va haver de ser tancat per causa d'unes goteres. Mai més va ser obert de nou.

El Grup, la principal entitat que ha vetllat per una nova inauguració d'un museu, el mateix qu va fundar el Dr. Guardiet el 1924, ha fet nombroses campanyes i realitzat projectes al llarg de 30 anys, però tot ha caigut en "saco roto" com es diu en castellà.

Les peces del Museu de Rubí, amuntegades i sense poder ser exposades al públic. Quina vergonya!

Mancaria que l'Ajuntament, o el nou ajuntament que ha de sorgir el proper any, es sensibilitzés davant aquesta conjuntura i posés mans a l'obra per solventar aquest greu problema. No n'hi ha prou amb muntar una petita exposició a l'anomenat "Museu Municipal Castell". Cal un consens entre totes les entitats i institucions implicades per obrir allò que el Grup va descriure un dia com al "Museu de la Ciutat", format per aportacions del Museu Etnogràfic Vallhonrat, Museu Municipal i el vell i entranyable Museu de Rubí.

Només així, veurem saldat el gran deute que va sorgir del fatídic 1982.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada